Programma van Dutch Craft Beer Conference 2023
Dutch Craft Beer Conference 2023
Programma van Dutch Craft Beer Conference 2023
-
Van 10:00 tot 10:15
Opening door dagvoorzitter Perry de Man en CRAFT voorzitter Jos Oostendorp
Door de Man (Perry)Plenaire zaal
-
Van 10:15 tot 11:00
Keynote spreker Reinier van den Berg - Voortaan is al het bier GROEN! (mogelijk gemaakt door Douano)
Door van den Berg (Reinier)Plenaire zaal
We zitten met grote problemen zoals klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Dus het roer moet om. Het kernbegrip is duurzaamheid. Dat kan een verplichting lijken, maar het kan juist ook nieuwe kansen bieden. Van last naar lust dus. Mijn slogan is: 'De ander te groen af zijn'. En dat geldt ook voor bierbrouwers. -
Van 11:15 tot 12:00
Ruud van Klooster - Zo haal je meer winstgevende omzet uit het supermarktkanaal.
Door van Klooster (Ruud)Plenaire zaal
Vanuit de ontwikkeling van het supermarktkanaal neem ik je mee naar de omzet mogelijkheden a.d.h.v. actuele IRI omzetdata van totaal bier, totaal Craft bier, maar ook de IRI omzetdata van een aantal individuele Craftbrouwers binnen het supermarktkanaal. Dit geeft zeer veel inzicht. Daarbij wil ik graag het verschil horeca versus supermarkten benadrukken. De bier omzetverhouding horeca/supermarkten is 30%/70%. Graag wil ik de mogelijk (winstgevende) aanpak van het supermarktkanaal laten zien. Ik zie, juist nu, volop kansen binnen het supermarktkanaal voor juist de lokale craftbrouwers. De franchise supermarkt ondernemers willen/moeten zich zoveel mogelijk met lokale producten onderscheiden van het grootwinkelbedrijf.
Zij willen graag met de lokale craftbrouwers samenwerken. Alleen je moet als craftbrouwers wel voldoende kennis hebben van het supermarktkanaal, met de juiste omzet informatie werken en de mogelijkheden op de winkelvloer kennen. Deze informatie wil ik tijdens de presentatie(s) geven, zodat er meer duurzame en winstgevende business gemaakt kan worden. -
Van 11:15 tot 12:00
Maurus Wijman - Introductie smaakafwijkingen in bier - StiBON
Door Wijman (Maurus)Dexter 30 - sponsored by Douano (Max. 30 pers.)
Wat zijn smaakafwijkingen? Wanneer worden smaakstoffen in bier smaakafwijkingen? Hoe kun je jezelf of anderen trainen deze te herkennen? Inclusief aandacht voor proeftechniek en een mini training waarbij de herkenning van 2 smaakstoffen in bier worden geoefend. -
Van 11:15 tot 12:00
Gerard Ruiter - Hollow fiber membranes for food and beverage applications
Door Ruiter (Gerard)Dexter 28
De presentatie gaat over "Innovative hollow fiber membranes" in de voedingsindustrie. Als NX Filtration produceren wij membraanmodules die geschikt zijn voor diverse toepassingen binnen de brouwerij. Dit kan waterbehandeling (hergebruik), CIP-terugwinning, bierfiltratie en bier de-alcoholisatie (Nederlandse referentie, die tijdens de presentatie benoemd zal worden) omvatten. Naast deze genoemde toepassingen wil ik ook kort toelichting geven over NX Filtration. -
Van 11:15 tot 12:00
Thomas Wijns - Spoelen, koelen en schenken: 10 tips over craft bier van tap in de horeca.
Door Wijns (Thomas)Dexter 17 (Max. 30 pers.)
Tijdens de Dutch Craft conference deel Thomas de 10 meest voorkomende pijnpunten die hij tegenkomt tijd zijn werk als taptrainer en bij het reinigen van tapinstallaties. Ook alles over Co2 instelling, fust koppeling onderhoud en tot het prefect spoelen van glaswerk zal aan bod komen. Alles om er voor te zorgen dat het bier bij de gast terecht komt zoals de brouwer het bedoeld heeft.
Doelgroep: taproom managers, bar personeel en account managers -
Van 11:15 tot 12:00
Wietse Visser - Het belangrijkste ingrediënt in je ketel (en waar brouwers mee te maken krijgen als ze wel/niet naar alternatieve waterbronnen kijken)
Door Visser (Wietse)Dexter 19
Als je de krant leest zou je denken dat het stikstof is, maar het is toch echt water dat het belangrijkste element op aarde is. Wij geloven dat brouwers een belangrijke rol kunnen spelen in het verduurzamen van Nederland en dat daarbij het circulair gebruik van water het meest logisch is om op in te zetten. In deze presentatie gaan we allereerst kijken naar Nederland waterland, wat verandert er de laatste tijd en welke kant gaat het op met het leveren en het gebruik van water, ook uit alternatieve bronnen. Daarna vertellen we over Rainbeer, wat doen we, waar maken wij ons druk over? En wat zijn eigenlijk de voordelen van regenwater en de obstakels waar wij tegen aan lopen.
Tenslotte willen we graag in gesprek over een idee waar we mee lopen, namelijk ons campagne-idee Het Duurzaamste Biertje van Nederland! -
Van 11:15 tot 12:00
Stefan Stang - Private Brauereien Bayern e.V. - European Beer Star - For 20 years in search of the best beers in the world!
Door Stang (Stefan)Dexter 26
One of the most important beer competitions in the world awards prizes for outstanding beers and honors responsible breweries with the EBS Future Award. -
Van 11:15 tot 12:00
Jerry Considine - Merkenbescherming voor CRAFT brouwerijen
Door Considine (Jerry)Dexter 24
Geen inleidend cursusje merkenrecht – dat is onmogelijk. Wel een verhaal met een paar belangrijke tips bij het kiezen en deponeren van een merknaam of logo. En vooral een verhaal over hoe u als kleinere ondernemer het merkenrecht kunt gebruiken om te helpen uw toekomst te verzekeren (o.a. het belang van een sterk en goed beschermd merk bij eventuele verkoop van uw onderneming), en over hoe belangrijk het is om conflicten op dit gebied te vermijden. Een klein merkenconflict kan het faillissement betekenen van een kleinere onderneming. Hoe kunt u zichzelf het beste daartegen wapenen? -
Van 12:15 tot 13:00
Harm van Deuren en Christiaan Hamminga - Kegs United, de fustenpool die zorgt voor verlaging van ‘footprint’ en kosten.
Door Hamminga (Chistiaan), van Deuren (Harm)Plenaire zaal
De presentatie geeft inzicht in het samenwerkingsverband van meer dan 10 brouwerijen die gezamenlijk een fustenpool gaan starten. De deelnemende brouwerijen hoeven in het vervolg niet meer zelf te investeren in fusten, maar huren deze voor een lage prijs bij het ‘not-for-profit’ samenwerkingsverband. Harm van Deuren, eigenaar van Stadshaven Brouwerij Rotterdam, legt uit waarom hij deelnemer is geworden van de pool en welke voordelen er voor hem doorslaggevend waren. De presentatie legt uit dat de fustenpool een oplossing is voor zowel brouwerijen die een eigen fustenpool hebben als voor brouwerijen die op dit moment met ‘one-way’ fusten werken. -
Van 12:15 tot 13:00
Maurus Wijman - Introductie smaakafwijkingen in bier - StiBON
Door Wijman (Maurus)Dexter 30 - sponsored by Douano (Max. 30 pers.)
Wat zijn smaakafwijkingen? Wanneer worden smaakstoffen in bier smaakafwijkingen? Hoe kun je jezelf of anderen trainen deze te herkennen? Inclusief aandacht voor proeftechniek en een mini training waarbij de herkenning van 2 smaakstoffen in bier worden geoefend. -
Van 12:15 tot 13:00
Thomas Wijns - Spoelen, koelen en schenken: 10 tips over craft bier van tap in de horeca.
Door Wijns (Thomas)Dexter 17 (Max. 30 pers.)
Tijdens de Dutch Craft conference deel Thomas de 10 meest voorkomende pijnpunten die hij tegenkomt tijd zijn werk als taptrainer en bij het reinigen van tapinstallaties. Ook alles over Co2 instelling, fust koppeling onderhoud en tot het prefect spoelen van glaswerk zal aan bod komen. Alles om er voor te zorgen dat het bier bij de gast terecht komt zoals de brouwer het bedoeld heeft.
Doelgroep: taproom managers, bar personeel en account managers -
Van 12:15 tot 13:00
dr. Martijn van Iersel - De emissievrije mouterij - Hoe kunnen wij als brouwindustrie verduurzamen?
Door van Iersel (Martijn)Dexter 19
As sustainability is a growing topic in the beer-value chain, Holland Malt initiated a unique project to abate its CO2-footprint and GHG (greenhouse gas) emission. The project focusses on three main goals: 1) reduce the energy usage in a modern, state-of-the-art maltings with > 60%. 2) build a maltings with zero CO2-footprint for production and zero GHG emissions. 3) make the maltings resilient in view of current highly volatile energy markets. -
Van 12:15 tot 13:00
Jasper Akerboom - Jasper Yeast - De voordelen van vloeibaar - hoe haal je als brouwer alles uit je gist?
Door Akerboom (Jasper)Dexter 26
Gist is behalve een belangrijk ingrediënt ook een van de belangrijkste werknemers in de brouwerij. Als je die werknemer goed behandeld zul je het aan je bier merken en kun je hem vaak meteen weer inzetten. Tijdens onze presentatie gaan we in op hoe je op een goede en praktische manier je vergistingen in de gaten kunt houden. Wat je moet doen om een gezonde repitch te krijgen en hoe je gist kan bewaren zullen we bespreken. Ter afsluiting zullen we ingaan op nieuwe ontwikkelingen zoals thiolen, suiker-vergistingen (hard seltzer) en tips geven voor moeilijkere vergistingen. -
Van 12:15 tot 13:00
Swen de Cuijper - Stikstof een bewezen oplossing in het brouwproces?
Door Cuijper (Swen) deDexter 28
In deze presentatie verdiepen we ons op het gebruik van stikstof, een alternatief van CO2 in verschillende brouwprocessen. Daarnaast wat zijn de voordelen? Welke processen zijn toepasbaar met stikstof? Welke efficiëntie brengt het met zich mee? Hoe ga je hier verantwoordt mee om? Welk gebruikers gemak levert het op? De benodigde stikstof wordt gegenereerd door een stikstofgenerator, wat wij ontwikkelen en bouwen in eigenhuis. On site stikstof genereren, nooit te kort aan productiegas in het brouwproces. -
Van 13:15 tot 14:00
Ruud van Klooster - Zo haal je meer winstgevende omzet uit het supermarktkanaal.
Door van Klooster (Ruud)Plenaire zaal
Vanuit de ontwikkeling van het supermarktkanaal neem ik je mee naar de omzet mogelijkheden a.d.h.v. actuele IRI omzetdata van totaal bier, totaal Craft bier, maar ook de IRI omzetdata van een aantal individuele Craftbrouwers binnen het supermarktkanaal. Dit geeft zeer veel inzicht. Daarbij wil ik graag het verschil horeca versus supermarkten benadrukken. De bier omzetverhouding horeca/supermarkten is 30%/70%. Graag wil ik de mogelijk (winstgevende) aanpak van het supermarktkanaal laten zien. Ik zie, juist nu, volop kansen binnen het supermarktkanaal voor juist de lokale craftbrouwers. De franchise supermarkt ondernemers willen/moeten zich zoveel mogelijk met lokale producten onderscheiden van het grootwinkelbedrijf.
Zij willen graag met de lokale craftbrouwers samenwerken. Alleen je moet als craftbrouwers wel voldoende kennis hebben van het supermarktkanaal, met de juiste omzet informatie werken en de mogelijkheden op de winkelvloer kennen. Deze informatie wil ik tijdens de presentatie(s) geven, zodat er meer duurzame en winstgevende business gemaakt kan worden. -
Dexter 30 - sponsored by Douano
Controle en inzicht op het brouwproces geeft een real time inzicht in wat er gebeurd tijdens brouwen en vergisting. Ook zijn afvullen en nacontrole uit te lezen. Met 1 druk op de knop is de administratie op de hoogte. En HACCP is ingebouwd. Besparing kan zo beter ingericht worden. -
Dexter 28 (Max. 20 pers.)
Bier bestaat voor ruim 95 procent uit water. Het is een belangrijk ingrediënt. Wat weten we over water? Wat maakt de smaak van water en wat doet dit met bier? Het verschil in water zal in de workshop worden geproefd. De weg die het water aflegt is bepalend voor de smaak.
De Workshop zal eerst ingaan op de smaak van het water waarbij ook een link gelegd zal worden naar de uitwerking op de smaak van het bier. De workshop zal worden afgesloten met een proeverij van 4 verschillende waters waarbij duidelijk zal worden dat water niet zomaar water is. -
Van 13:15 tot 14:00
Léon Rodenburg - Over smaak valt te twisten: bier beschrijven en beoordelen
Door Rodenburg (Léon)Dexter 17
“En, wat vind je ervan?” Als je werkzaam bent in een brouwerij is het best handig om goed bier te kunnen proeven. Niet alleen als brouwer, maar ook als verkoper of marketeer. De vraag is alleen: hoe beschrijf en beoordeel je bier? Het zal geen verrassing zijn dat "lekker" of "niet lekker" wel erg persoonlijk is. Hoe kun je geuren en smaken objectief onder woorden brengen en waar beoordeel je een bier vervolgens op?
In deze workshop gaan we terug naar de basis van het proeven. We gaan in op hoe het proeven doorgaans wordt aangepakt, in proeverijen of bij wedstrijden. We proeven gezamenlijk een bier en zullen merken wat het proeven in een groep met de ervaring doet. En met de juiste tools, terminologie en kaders op zak lukt het ook jou om een objectieve beschrijving en beoordeling te geven van jouw product. -
Van 13:15 tot 14:00
Erwin Klijn en Aldert Messemaker - Massa is Kassa! - en een gestructureerde open discussie over duurzaamheidsthema’s in een brouwerij
Door Messemaker (Aldert), Klijn (Erwin)Dexter 19
Jopen vertaalt duurzaamheid naar continuïteit. Daarbij vragen we ons af wat we moeten doen om over 10 of 20 jaar nog steeds bier te kunnen/mogen brouwen. Één van de projecten is die van het onafhankelijk worden van energieleveranciers. Hopelijk leidt onze inbreng tot een open discussie over duurzaamheid in de brouiwerij. -
Dexter 26
De zomer is in aantocht dus het is nu het ideale moment om bieren te brouwen met een verfrissend zuurtje! Gino zal oplossingen presenteren voor het maken van zogenaamde “kettle soured” bieren door middel van homo- en heterofermentatieve bacterien en daarnaast ingaan op het maken van “funky” bierstijlen met SafBrew BR-8, de eerste Brettanomyces Bruxellensis gist, die in droge vorm beschikbaar is en primair geselecteerd werd voor hergisting op fles of vat en een onderscheidende finishing touch aan het bier geeft die evolueert naarmate de tijd verstrijkt. -
Van 14:15 tot 15:00
Keynote spreker Dirk Groot (Zwerfinator) - Data als wapen tegen zwerfafval
Door Groot (Dirk)Plenaire zaal
Zwerfinator neemt zijn toehoorders mee in de reis die hij maakte sinds hij begon met zwerfafval rapen en vertelt wat hij ontdekte over de diverse oorzaken en de geschiedenis van zwerfafval. Het gaat over meer dan mensen die achteloos afval op straat gooien. Zwerfafval tast de aarde aan en kunnen en moeten we op meerde manieren aanpakken, het sturen op gedragsverandering van de consument is niet genoeg. -
Van 15:30 tot 16:15
Loek Eerhart - Market & Sales data analyse; hoe kan data jouw brouwerij helpen om meer omzet te realiseren?
Door Eerhart (Loek)Plenaire zaal
Het gebruik van data wordt steeds belangrijker; hoe ontwikkelt de biermarkt zich, waar liggen de kansen; welke commerciële inzichten kunnen er uit de data gehaald worden? Typische vragen waar de grote brouwerijen mee aan de slag gaan om meer omzet te realiseren. Voor kleine brouwerijen is dit nog een veelal onontgonnen gebied, dus deze presentatie zal ingaan wat data analyse kan betekenen voor jouw brouwerij. -
Van 15:30 tot 16:15
Constant Keinemans -Efficiëntie en duurzamer werken in de bierbrouwerij
Door Keinemans (Constant)Dexter 30 - sponsored by Douano
Met efficiëntie in de brouwerij willen we kijken waar zitten verbeterpunten in de brouwerij en waar kunnen we efficiënter produceren en kosten besparen, daar de energie prijzen stijgen en stijgen. Wat is verstandig om te doen en wat niet. Graag nemen we u mee in ontwikkelingen en uitdagingen in de brouwerij voor dit moment. -
Dexter 28 (Max. 20 pers.)
Bier bestaat voor ruim 95 procent uit water. Het is een belangrijk ingrediënt. Wat weten we over water? Wat maakt de smaak van water en wat doet dit met bier? Het verschil in water zal in de workshop worden geproefd. De weg die het water aflegt is bepalend voor de smaak.
De Workshop zal eerst ingaan op de smaak van het water waarbij ook een link gelegd zal worden naar de uitwerking op de smaak van het bier. De workshop zal worden afgesloten met een proeverij van 4 verschillende waters waarbij duidelijk zal worden dat water niet zomaar water is. -
Van 15:30 tot 16:15
Kirsten Jassies - TikTok je bier: Cheers op je Instagram reels en TikTok!
Door Jassies (Kirsten)Dexter 17
Korte video is de beste aanjager voor je verhaal. Instagram Reels en TikTok zijn de meeste inspirerende vormen hiervan. Met leuke audio, challenges en bewegend beeld breng je je nieuwe biertjes, je brouwerij en personeel tot leven op deze social media platformen. Hoe dat het beste doet in de minste tijd? Dat leer je in deze sessie.
Ook kijken we naar hoe je je merk en branding toepast op deze kanalen. -
Van 15:30 tot 16:15
Serge Hopstaken - Grensoverschrijdend gedrag op de brouwvloer - Hoe zit dat nu eigenlijk (echt)? #brewingresponsible
Door Hopstaken (Serge)Dexter 24
De discussie rond grensoverschrijdend gedrag is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Maar wat is het eigenlijk (en wat niet)? En wat kan (of beter: moet) je hier als brouwerij / werkgever aan doen? Hoe ga je het beste om met een mogelijk geval van grensoverschrijdend gedrag op jouw brouwvloer? Een ding staat vast: 'brewing responsible' betekent óók verantwoordelijk en met zorg omgaan met je personeel! -
Dexter 26
Kegstar offers a stainless-steel keg solution to the beverage industry. Brewers leave keg maintenance, warehousing and return logistics to us, spending less time and capital on fleet management and more time on making great beers.
Together with parent company Microstar, we operate a fleet of over 6 million kegs and are capable of partnering with brewers ranging from start-ups to the largest, most sophisticated breweries in the industry.
We’re built on the simple idea that sharing is better and continue to grow our keg network across the globe. In Europe and the US, we partner with distributors to help customer beer travel domestically and internationally in the most efficient, cost effective way possible.
If you’d like to know more about how we can support your brewing operation, come and find us on stand 47 at CRAFT. -
Van 15:30 tot 16:15
Marco Willemars en Lodewijk Emmen - Hervulbare fles voor Craft? Kan!
Door Willemars (Marco)Dexter 19
Verpakkingen maken een substantieel deel uit van de footprint van een brouwer. Hervulbare verpakkingen zijn duurzamer, maar vereisen investeringen en schaal. Hiervoor is nu een oplossing die in deze presentatie uiteen wordt gezet. -
Plenaire zaal