Sprekers bij Dutch CRAFT Beer Conference 2025
Dutch CRAFT Beer Conference 2025
Over de sprekers
-
Akerboom (Jasper)
Jasper is in Wageningen afgestudeerd en in 2007 gepromoveerd. In Virginia heeft hij bij HHMI onderzoek gedaan. In 2013 heeft hij het QA/QC lab en barrel-aging program bij Lost Rhino Brewing Company in de VS opgezet. Na twee jaar hoofdbrouwer te zijn geweest is hij samen met Travis Tedrow Jasper Yeast begonnen. Jasper Yeast is gespecialiseerd in vloeibare gistcultures voor de bierindustrie, van kleine tot hele grote brouwers (1-200HL). Hij is president van het Mid-Atlantic chapter van de Master Brewers Association of the Americas en GABF en WBC judge. -
Ausems (Jan)
Sinds 1987 houdt Jan Ausems zich bezig met het computerprogramma Cambrinus en later met zijn website www.cambrinus.nl. Jan is werkzaam als ICT Service Manager bij BOVAG in Bunnik. Hij is geïnteresseerd in het degusteren van bier, de geschiedenis van bier en is (mede-)eigenaar van de website www.cambrinus.nl (The Dutch Beer Portal - The Place To Beer), een website die in 2016 overging in de website van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Hij was één van de initiatiefnemers achter www.pint.nl en is een paar jaar actief geweest voor PINT Regio Midden. Hij is van 2012 tot 2020 mede-eigenaar van Hommeles Bier BV en is sinds 2011 mede-bestuurder van de Stichting Houtens Brouw Collectief. Daarnaast is hij voorzitter van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Deze stichting werd opgericht op 30 maart 2016 met het doel het actueel houden van een register met informatie over de Nederlandse biercultuur in de breedste zin des woords, alsook het behouden en promoten van het erfgoed van de Nederlandse biercultuur.
-
Bakker (Rudi)
Als bierliefhebber en verzamelaar van Nederlandse bieretiketten is Rudi Bakker betrokken geraakt bij de site van bieretiketten.nl en sinds de oprichting bestuurslid van de Stichting Erfgoed Nederlands Biercultuur. Binnen de stichting houdt hij zich voornamelijk bezig met de beschrijving van gesloten bierbrouwerijen, de canon van de Nederlandse biercultuur en andere zaken die de bierhistorie betreffen.
-
Brouwer (Gijsbregt)
Gijsbregt Brouwer is een gerenommeerde food trendwatcher en oprichter van het Nederlandse culinaire platform 'de Buik'. Zijn platform bereikt jaarlijks meer dan een miljoen mensen in steden als Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht, met artikelen over lokale eetcultuur en een zorgvuldig samengestelde restaurantgids van 1500 opmerkelijke restaurants in Nederland. Als trendwatcher biedt hij zeer gewaardeerde lezingen en adviesdiensten aan gerenommeerde merken in de voedings-, drank- en horecasector. Daarnaast co-host hij een podcast over foodnieuws en schrijft hij een nieuwsbrief over foodtrends.
-
Hopstaken (Serge)
H.O.P. CONSULTING preventief juridisch advies / Huisjurist CRAFT Al ruim 20 jaar helpt Serge een breed scala aan MKB-bedrijven om hun juridische zaken op orde te hebben en te houden. Door te werken aan juridische bewustwording, proactieve advisering en het opstellen van contracten en andere beleidsdocumenten, helpt hij als zelfstandig preventief juridisch adviseur bedrijven om problemen te voorkomen. En als biergeïnteresseerde en -liefhebber kon het niet uitblijven: sinds 2018 is Serge ook verbonden aan CRAFT als huisjurist voor zowel het bestuur / de vereniging als de aangesloten individuele brouwerijen. -
Leer (Martin) van
Met een technisch / commerciele achtergrond is Martin al weer 8 jaar werkzaam in de bierbranche.
Als technisch verkoper is hij met name gericht op de aftersales.
Via referenties kunnen we de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze oplossingen bewijzen. -
Messemaker (Aldert)
Als brouwerijmanager bij Jopen verantwoordelijk voor de operatie van beide brouwerijen sinds 2018 maar al 40 jaar op één of andere manier actief met veiligheid. Denk daarbij aan persoonlijke veiligheid, bedrijfsveiligheid, productveiligheid etc. Uitvoerend, adviserend en studerend. Eén ding is zeker; Zonder een veilige omgeving kan je niet functioneren.
-
Mol (Yoni)
Yoni is co-founder van BrewRight, een startup die zich bezighoudt met het beschikbaar maken van carbon capture technologie voor de craft brouwerijen. De missie is om de food grade CO2 industrie te verduurzamen door het circulaire opvangen van de CO2 van fermentatie en die te gebruiken ter vervanging van de fossiele CO2 als groen alternatief.
Ze is recent afgestudeerd van WUR met een Master in Forest and Nature Conservation. Daardoor weet ze veel over de CO2 kringloop van natuur tot product. Binnen startup houdt ze zich bezig met: duurzaamheid, partners en communicatie. -
Rodenburg (Léon)
Léon is mede-eigenaar, brouwer en biersommelier bij Bierbrouwerij De Magistraat in Almkerk. Hij brouwt een verscheidenheid aan bieren, van Belgisch blond tot barrel-aged barley wine en alles ertussenin. Als biersommelier verzorgt hij proeverijen en geeft hij workshops. In september 2022 maakte Léon furore in de bierwereld door zich als eerste Nederlander te plaatsen voor de finale van het Wereldkampioenschap Biersommelier en de derde prijs te veroveren.
-
Rooijen, S. (Sven) van
Sven van Rooijen is Commercieel Directeur bij The Swaen, de familieonderneming waar hij samen met zijn vrouw Wiebke de Groen de nieuwe generatie vertegenwoordigt. The Swaen is een toonaangevende, onafhankelijke mouterij, al sinds 1906 gevestigd in Nederland. Met een uitgebreid aanbod van meer dan 100 moutsoorten – waaronder bekroonde geroosterde en gekarameliseerde mouten – voorziet The Swaen klanten wereldwijd van op maat gemaakte producten en persoonlijke service. Na een recente capaciteitsuitbreiding en met een focus op duurzame groei, is The Swaen klaar om nieuwe markten te bedienen en haar naam te versterken binnen de craft sector.
Sven brengt daarnaast ruim zeven jaar ervaring als commercieel directeur bij SBI Craft Brewing Supplies China mee, waar hij succesvol topmerken (zoals The Swaen) in China introduceerde en meer dan 800 brouwerijen beleverde. Met zijn sterke netwerk en kennis van de biermarkt in zowel Europa als Azië, werkt Sven toe naar een toekomst waar The Swaen het erfgoed en de innovatie van de familienaam voortzet in de moderne brouwerijsector.
-
Sefcsik (Marton)
Marton has been writing about beer since 2013 in an honest way. Co-founder and Co-organizer of Budapest Beer Week international beer festival and Kraft, regional beer festival. Making things happen at Mad Scientist since 2018, officially I'm the head of marketing and the head of sales, but since it's a small business, these roles are flexible.
-
Walsh (Derek)
Derek was geboren in Canada en emigreerde in 1983 naar Nederland. Hij werd in 1986 een gekwalificeerde BJCP & BKG-keurmeester en heeft nu de status van Master bereikt. Hij begon in 1987 samen te werken met Michael Jackson en werkte met hem aan de televisieserie The Beer Hunter en veel van zijn boeken. Derek was medeoprichter van SNAB (Europa's eerste 'zigeuner'-brouwers) in 1991 en ontwikkelde een breed scala aan bieren. Hij richtte in 2002 BrewingInnovationEducationRecipes+ (BIER+) consulting op, dat zich richt op de ontwikkeling van commerciële bierrecepten/probleemoplossing voor commerciële brouwerijen en het opleiden van Nederlandse biersommeliers. Als journalist schreef hij in 2002 zijn eigen "Biertypen Gids" (Beer Style Guide), heeft bijgedragen aan artikelen over bierstijlen voor verschillende publicaties, zoals de "Oxford Companion Guide to Beer", "Farmhouse Ales" en "brew like a MONK". Momenteel is hij columnist voor bierstijlen voor het tijdschrift “Brouw” en heeft hij richtlijnen voor bierstijlen geschreven voor verschillende wedstrijden (bijv. Brussels Beer Challenge, Dutch Beer Challenge).
-
Wijnhoven (Ferry)
Bierfluencer. Oprichter en beheerder van de Beer Geeks Facebookgroep in Nederland. Ferry brengt een eigen podcast uit onder de naam Onder De Loep, verzorgt bierproefavonden en jureert bij verschillende wedstrijden zoals Brussels Beer Challenge, Dutch Beer Challenge en andere bierwedstrijden. Sinds maart 2022 is hij eigenaar van De Bierenthousiast. Ferry bracht in juli 2024 een collab op de markt in samenwerking met Brouwerij Mannenpap: Skottelbraai Till We Die.
-
de Sutter (Wouter)
Wouter De Sutter is het hoofd van de mouterij bij The Swaen, waar hij verantwoordelijk is voor het hele proces van gerst tot mout. Met een achtergrond als brouwtechnoloog en hoofd brouwmeester aan de KU Leuven Campus Gent, heeft Wouter een schat aan ervaring in kwaliteitscontrole en productontwikkeling voor zowel alcoholische als niet-alcoholische dranken. Zijn technische expertise en precisie in het produceren van mouten volgens de hoogste specificaties maken hem een cruciale speler bij The Swaen, met een scherp oog voor de unieke kwaliteitsbehoeften van brouwers. Zijn passie voor mout en brouwen voegt waardevolle inzichten toe aan de innovaties in speciaalmoutproductie.
-
de Wolf (Peter)
Sinds september 2008 is Peter de Wolf directeur van STIVA. Als directeur van STIVA zet hij zich in voor verantwoorde alcoholconsumptie en verantwoorde alcoholreclame en is hij eindverantwoordelijk. Hij vertegenwoordigt de stichting in binnenlandse en buitenlandse overleggen en in de media.
De Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken werken samen in de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie. STIVA levert een actieve bijdrage aan het bevorderen van verantwoorde alcoholconsumptie en verantwoorde alcoholreclame. Zo is STIVA onder andere penvoerder van de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken en de Reclamecode voor Alcoholvrije Varianten van Alcoholhoudende dranken en heeft STIVA haar handtekening gezet onder het Nationaal Preventie Akkoord.
-
van Loon (Linda)
Linda van Loon is fermentation specialist bij Eik&Tid in Oslo Noorwegen. Ze is waarschijnlijk de enige nederlandse vrouw die naar het hoge noorden is verhuisd om zich te specialiseren in kveik en noorse brouwtradities. Welke inmiddels geen geheimen meer kennen voor haar en inmiddels jureert ze alweer 5 jaar de noorse kampioenschappen traditioneel bier brouwen! Ze heeft een passie voor fermentatie en wil daarnaast graag de wereld een meer inclusieve plek maken voor neurodivergente mensen zoals zichzelf.
-
van Oosterhout (Rogier)
Rogier is Adviseur communicatie, public affairs & juridische zaken bij de STIVA.
De Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken werken samen in de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie. STIVA levert een actieve bijdrage aan het bevorderen van verantwoorde alcoholconsumptie en verantwoorde alcoholreclame. Zo is STIVA onder andere penvoerder van de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken en de Reclamecode voor Alcoholvrije Varianten van Alcoholhoudende dranken en heeft STIVA haar handtekening gezet onder het Nationaal Preventie Akkoord.